Search This Blog

Tuesday, October 8, 2013

ေမးပါမ်ားစကားရ

ကၽြန္မရင္းႏွီးတဲ့သူေတြနဲ႔ စကားေျပာရင္ ဒီေန႔ ဘာခ်က္စားလဲ။ ဘာခ်က္မွာလဲ။ ေမးေလ့ရွိပါတယ္။ တခ်ိဳ႕လူေတြအျမင္မွာေတာ့ ဘာလိုု႔ ဘာဟင္းခ်က္တယ္ေမးတာလဲ အခ်ိန္ကုုန္တယ္လိုု႔ ထင္ၾကခ်င္ပါလိမ့္မယ္။ စကားေျပာတာ အေရးၾကီးတာမေျပာဘူး အပိုုေတြေမးတယ္လိုု႔ျမင္တဲ့လူေတြလည္းရွိပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တာမ်ား ဘာထူးဆန္းလိုု႔လဲလိုု႔ ေတြးခ်င္ေတြးၾကလိမ့္မယ္။ 

ကၽြန္မအတြက္ေတာ့ ဆန္းပါတယ္။ တသက္လံုုး အိမ္ကခ်က္သ မ ွ်ကိုု ၾကိဳက္ၾကိဳက္ မၾကိဳက္ၾကိဳက္စားခဲ့လိုု႔ပါ။ မာမီက ဟင္းခ်က္တာ အရမ္းေကာင္းတဲ့အထဲမွာ မပါပါဘူး။ အိမ္အတြက္စီးပြားရွာရင္း မအားတဲ့တဘက္ကေန သူ၀ါသနာမပါေပမယ့္ သူ႔သားသမီးေတြအတြက္ ဘယ္သူမွမႏိုုးခင္ထ ေစ်းသြား၊ ဟင္းခ်က္ေလ့ရွိပါတယ္။ ဆိုုေတာ့ တျခားမိသားစုုေတြ ထမင္း၀ိုုင္းလိုု ဟင္းစံုုခ်င္မွစံုုမယ္။ ဒါေပမယ့္ သူတတ္ႏိုုင္တာကိုုေတာ့ အၿမဲလုုပ္ေပးေလ့ရွိတယ္။ဒီေတာ့ကာ ကၽြန္မအတြက္ ဟင္းခ်က္နည္းေတြ၊ ဟင္းအစပ္အဟပ္ေတြက အထူးအဆန္းေပါ့။ ေယာက်ာၤးမယူခင္ကမွ ေယာက်ာၤးကိုု ဟင္းခ်က္ေကၽြးႏိုုင္တဲ့ အိမ္ရွင္မေကာင္းတစ္ေယာက္ျဖစ္ေအာင္ ကမန္းကတန္း ဟင္းခ်က္သင္တန္း အေျခခံကိုု အျမန္တက္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တာကိုု ၀ါသနာပါတဲ့ မ်ိဳးရိုုးက ဆင္းသက္လာတာ မဟုုတ္ေလေတာ့ ဘယ္ဟင္းနဲ႔ ဘယ္အရံလိုုက္မယ္လိုု႔ စဥ္းစားရတာ ကၽြန္မအတြက္အလြန္ကိုု ခက္ခဲလွပါတယ္။ ကၽြန္မ မစားဖူးတဲ့ ဟင္းေတြလည္း အမ်ားၾကီးပါ။ ခုုခ်ိန္ထိ ေကာင္းႏိုုးရာရာကိုု ရမ္းသမ္းပမ္းသမ္း ခ်က္ေနတုုန္းပါ။ ေယာက်ာၤးက ဒီဟင္းစားခ်င္တယ္ဆိုု ကိုုယ္မခ်က္တတ္လိုု႔ တတ္သုုတ္ရိုုက္ သိတဲ့သူရွိရင္ ဖုုန္းဆက္ေမး (သိုု႔) အြန္လိုုင္းတက္ ဟင္းခ်က္နည္းရွာနဲ႔ေပါ့။

ဘယ္သူကိုုပဲျဖစ္ျဖစ္ ဟင္းခ်က္တာေကာင္းရင္ သူတိုု႔ဟင္းခ်က္နည္းကိုု အရွက္မရွိ ေမးေလ့ရွိပါတယ္။ ဥပမာ ၾကက္သားဟင္းျခင္းတူေပမယ့္ တေယာက္နဲ႔တေယာက္ခ်က္တာမတူၾကပါဘူး။ ဆိုုေတာ့ ကၽြန္မၾကိဳက္တဲ့ ၾကက္သားဟင္းတိုုင္းကိုု ဘယ္လိုုခ်က္လဲေမးၿပီးမွ ခ်က္တဲ့အခါ သူတိုု႔ေျပာတာေလးေတြ ကိုယ့္ဟန္ေလးျပင္ၾကည့္ (အခ်ိဳမႈန္႔မစားေတာ့ သူတုုိ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ထည့္ေပမယ့္ လိုုက္မထည့္ဘူးေပါ့) ေကာင္းမေကာင္းၾကည့္ မေကာင္းရင္ ေနာက္တခါခ်က္ေတာ့ ဟိုုဟာေလးပိုုထည့္ ဒီဟာေလးပိုုထည့္နဲ႔ ခ်က္။ ကၽြန္မေျပာခ်င္တာက ကၽြန္မတိုု႔ဟင္းခ်က္နည္းေတြက တျခားႏိုုင္ငံဟင္းခ်က္နည္းေတြလိုု ဆားကိုု ဘယ္အခ်ိဳး၊ ျငဳပ္သီးမႈန္႔ကိုု ဘယ္ႏွစ္ဇြန္းဆိုုတဲ့ အတိုုင္းအတာ အတိအက်မရွိဘူးေလ။ လူတိုုင္းဘယ္လိုုခ်က္လဲ ေမးလုုိက္ရင္ အေျဖက လြယ္ပါတယ္ ဆီသတ္ ၿပီးရင္ အသားကိုုထည့္လိုုက္ ဒါပဲေပါ့။ အမွန္က ဆီသတ္တာမွာလဲ ပညာသားပါသလိုု ဟင္းခပ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြထည့္ရာမွာလည္း အခ်ိဳးအစား အနည္းအမ်ားေပၚလိုုက္ၿပီး အရသာကြဲေစပါတယ္။

ဘယ္အရာမဆိုု ကိုုယ္မသိရင္ တပည့္ခံရတာခ်ည္းပါပဲ။ ပညာရွာ ပမာသူဖုုန္းစားဆိုုတာမ်ိဳးေပါ့။ပညာေ၀မ ွ်ခ်င္တဲ့သူရွိသလိုု မေ၀မ ွ်ခ်င္တဲ့သူေတြလည္းရွိပါတယ္။ ေမးပါမ်ားစကားရဆိုုသလိုု ေျပာျပခ်င္တဲ့သူျဖစ္ေစ မေျပာျပခ်င္တဲ့သူျဖစ္ေစ ကိုုယ္က စၿပီး မေမးရင္ အေျဖမရႏိုုင္ဘူး။ ေမးဖိုု႔ကိုု မရွက္ၾကရင္ လိုုခ်င္တဲ့ အေျဖရႏိုုင္မွာ ရာခိုုင္ႏႈန္းပိုုမ်ားတယ္ေလ။

No comments:

Post a Comment